Perspective

Wanneer we willen weten wat er in de wereld gebeurt, lezen we de krant. Iedere krant heeft een eigen manier van nieuws brengen. De Volkskrant bijvoorbeeld, richt zich sinds de jaren zestig op de hoger opgeleide lezers en plaatste zich tot aan de jaren negentig links van het politieke midden. Later schoof de krant meer op naar rechts. De Telegraaf daarentegen wordt getypeerd als een ‘populaire krant’ vanwege het relatief hoge gehalte amusement, veel ‘sensatieberichten’ en minstens één pagina gevuld met artikelen uit het roddelblad Privé. Beide kranten zullen hetzelfde nieuws op hun eigen manier brengen. Maar wanneer zij allebei hun eigen manier vinden, zijn zij dan objectief?

Dezelfde plek, dezelfde tijd, een ander perspectief.

Denk bijvoorbeeld aan het nieuws over de terreurdreiging in Brussel, eind 2015. In kranten verschenen foto’s waarbij de dreiging zichtbaar was: soldaten bewaakten de uitgestorven straten. Tot er meer artikelen verschenen en meerdere nieuwsfoto’s werden gebruikt. Op deze foto’s waren de straten helemaal niet zo uitgestorven. Het leven ging gewoon door in Brussel, ondanks het hoge dreigingsniveau…

Hetzelfde nieuws vanuit verschillende "perspectives".

Voor een objectieve benadering van het nieuws bedacht ik de nieuws-app ‘Perspective’. In deze app staan nieuwsartikelen over eenzelfde onderwerp van verschillende afzenders naast elkaar. Hierdoor wordt het kader van de lezer vergroot, en kan deze zijn eigen perspectief / waarheid bepalen.

2015

Fictieve Advertising opdracht aan de Willem de Kooning Academie.

lieke van herk |  concepting